miért tanul egy koreai magyarul?

2008. június 14.

Az utóbbi hetekben legalább tízszer megkaptam ezt a kérdést, úgyhogy nem várhatok vele tovább, írnom kell róla valamit. Meggyőződésem volt, hogy régebben már kifejtettem ezt itt valahol, de most sehol nem találom. Talán mindezt csak e-mailekben és szóban tettem.
Először is el kell mondanom, hogy nagyon utálom ezt a kérdést. :-)) Mégpedig azért, mert nem tudok rá választ adni, hiába tanítok már itt 3 éve. De annyit megtehetek, hogy leírom a tippjeimet, aztán majd ha valakinek jobb ötlete is támad, megosztja itt velünk.
Pontokba szedve tehát:

1. Korea csak kicsivel nagyobb, mint Magyarország, viszont majdnem ötször annyian élnek itt, mint nálunk. Szerintem nincs abban semmi különös, ha 45 millió emberből akad 160 olyan, akinek az az extrém ötlet jut eszébe, hogy magyarul tanuljon. Mindig mindenhol vannak kicsit "furcsa" emberek. :-)

2. Egyetemünk (Hankuk University of Foreign Studies) rendkívül büszke arra, hogy Koreában, nálunk tanítják a világ legtöbb idegen nyelvét. Magyart például csak itt tanulhat egy koreai diák. Vannak tehát még más "furcsa" emberek is, csak ők a szlovákot, a lengyelt, a szerbet választották.

3. Az egyetemünk (bár a színvonala az utóbbi évtizedekben kicsit romlott) elég jónak számít a koreai diákok körében. Sokan szeretnének ide bekerülni, de a nagyobb, divatosabb szakok esetében ehhez nagyon jól kell teljesíteni. A kisebb szakokra (magyar, cseh, horvát, román, bolgár, szuahéli stb.) könnyebben be lehet kerülni és a második évtől már szabadon felvehető egy további szak és rengeteg más dolgot is lehet tanulni (közgazdaság, média, jog stb.).
Tehát ha valaki minden áron egyetemista akar lenni, de nincs kiváló eredménye, akkor ezt a "kiskaput" választja. Szomorú, de ez van. Mi vagyunk a kiskapu. :-) Egyetemünk két campusszal is rendelkezik, és az idegen nyelvek miatt sok külföldi egyetemmel és céggel állunk kapcsolatban. Rengeteg külföldi ösztöndíj van. A lehetőségek egyeteme vagyunk, és ez itt most nem reklám volt. :-)

4. Néhány diák (többnyire lányok) csak diplomát akar. Sok lány úgy képzeli el a jövőt, hogy a diploma után férjhez megy és háziasszony lesz. Nem akarja hasznosítani azt, amit tanult. Ők azok, akikre 4 év alatt gyakorlatilag semmi sem ragad. Nem a rosszindulat szól belőlem, nincs semmi bajom a háziasszonyokkal, Koreában ez normális. A diákjaim néhányan be is vallják, hogy a férjhezmenésen kívül nincs egyéb céljuk a következő 5 évben. Csak azért kell a diploma, mert azzal többet érnek a "piacon". Miért ne tanulnának akkor éppen magyarul? Oly mindegy, hogy mit... De nem minden lánynak ez a célja. Van például egy nagyon szép, okos lány, akinek meggyőződése, hogy soha nem megy férjhez, mert nincs ilyen hülyeségre ideje. Mondtam neki, hogy majd 5 év múlva visszatérünk még erre a kérdésre. :-)

5. Vannak olyanok, akiknek az apjuk választja ezt a szakot. Tudják, hogy kevés olyan koreai van, aki jól beszél magyarul, azt is tudják, hogy a kereskedelmi, gazdasági, kultúrális kapcsolataink egyre erősebbek. Ezek az apák azt remélik, hogy gyermekük könnyebben talál majd munkát, hiszen rendelkezik egy olyan képességgel, amivel csak kevesen. Angolul beszélőkkel Dunát (Han folyót) lehetne rekeszteni. Ha a diák ügyes, megtanul jól magyarul, angolul, tanul némi közgazdaságtant, menedzsmentet és egészen jó esélyei lesznek arra, hogy munkát kapjon valamelyik koreai cégnél Magyarországon.

6. Sokan hasonló ok miatt döntenek valamilyen közép-kelet európai ország nyelve mellett. Ilyenkor sokszor csak az számít, hogy melyik országról hallottak többet, jobbat, szebbet. Szerencsére nincs nagyon rossz hírünk itt Koreában. Budapestet csodálatos városnak tartják, a magyar ételeket és italokat finomnak, az embereket pedig kedveseknek és vendégszeretőknek. Azt hiszem a legtöbb diák emiatt választotta a magyart, és mellőzte a többi ország nyelvét. Persze a román szakos diákok valószínűleg Romániáról hallottak több, jobb infót. Az emberi életek mindig ilyen vicces véletleneken múlnak. Annak idején én pl. azért választottam azt a gimnáziumot, ahol később tanultam, mert vidámabban csengett a neve a fülemben, mint a többinek. A választás nem volt éppen szerencsés, de hiszem, hogy minden úgy volt jó, ahogy történt. Másképp nem is lehetett volna. :-)

7. Gondolom a választást néha az is befolyásolja, hogy azt hiszik, a koreai és a magyar rokon nyelvek. Talán azt képzelik (valljuk be ez elég vicces feltevés), hogy emiatt könnyebben tanulható számukra a magyar nyelv.

Most hirtelen ennyi jut az eszembe. Azért nem tudok ennél jobb válaszokat adni, mert én sem kaptam még erre kielégítő választ. A diákjaim rendszerint zavartan mosolyognak, ha rákérdezek erre. Olyan, mintha ők sem tudnák a választ, és azt hiszem, legalább annyira unják már ezt a kérdést, mint én. :-)
De most örülök, hogy mindezt megírtam, mert ezentúl ha valaki ezt kérdezi, csak be kell linkelnem neki ezt az írást. És persze azt is remélem, hogy lesznek hozzászólások, amelyek tovább árnyalják ezt a kérdést.
Egyúttal azt is érdekes lenne megtudni, hogy a magyarok miért választják a koreai szakot. Van itt néhány koreai szakos olvasó, ha jól tudom... Ne fogjátok vissza magatokat! :-)

Befejezésül (e hosszú bejegyzéshez) elmesélem a kedvenc sztorimat e témával kapcsolatban. Egy magyarul nagyon jól beszélő koreai fiút kérdeztem egyszer, miért éppen magyarul tanult meg. Az ő története a következő:

Egyszer ült a metrón és felszállt egy külföldi házaspár. A fiatal nő terhes volt. Ő átadta a helyét a fiatal nőnek, aki egyébként nagyon szép volt. Hallotta, hogy valamilyen furcsa nyelven beszélnek. Majd valahogyan elkezdtek vele kommunikálni és ajándékba kapott tőlük egy külföldi papírpénzt. Az országuk pénzét. Azt gondolta, ez egy magyar pénz.
Ez éppen akkor történt, amikor kiderült, hogy nem vették fel angol szakra és gyorsan választania kellett egy másik szakot. A metrós kaland után úgy érezte, ez valamiféle jel, úgyhogy magyar szakra jelentkezett.
A felvételi beszélgetésen rákérdeztek arra, miért éppen magyarul akar tanulni. Erre elmesélte ezt a történetet, majd megmutatta a papírpénzt is. A tanárok egy darabig nézték, majd felvilágosították a fiút, hogy ezen a pénzen cirill betűk vannak, és ez bizony nem magyar, hanem orosz. :-)) De akkor már nem volt mit tenni, felvették magyar szakra. E kis tévedés miatt most nem Oroszországban, hanem Magyarországon dolgozik. Ez a kedvenc sztorim e kérdéssel kapcsolatban.

35 hozzászólás:

Bubbles írta...

én most találtam erre a blogra és ááá:) végig fogom olvasni. én viszont koreaiul szeretnék megtanulni:)

Névtelen írta...

Szia Andrea!

Abszolút autentikus, amit írsz, minden ponttal egyetértek. Hat koreai cserdiákot ismerek, akiknek az egyik része az ELTE BTK-n, másik része pedig a Balassi Bálint Intézetben tanul magyarul, és valamennyiük besorolható valamelyik általad említett csoportba. Mind a te diákod, csupa jót meséltek rólad, meg is mutattam nekik a blogod képtárát, az iskolai fotókon fel is fedezték magukat, volt nagy sikoltozás:)) Iszonyat sokat fejlődtek nyelvileg, nagyon ügyesek, büszke lehetsz rájuk!:) Engem egyébként az döbbentett meg, amikor közülük három azt mondta, hogy a kiejtés miatt könnyebbnek találják a magyart az angolnál...

namhanman (http://namhanman.blog.hu)

Arvael írta...

Hát, én valahol úgy érzem, hogy egyet kell értenem azzal, hogy könnyebb megtanulni egy koreainak (vagy akár japánnak) magyarul, mint mondjuk angolul és ez fordítva is igaz :)
Japánt és koreait is tanulok és azt vettem észre, hogy sokban hasonlít néha a magyarra -meglepő módon- és könnyebb a magyarból kiindulva megtanulni, mintha pl. az angolt választanánk közvetítónyelvként a nyelvtanulásban :D Nyelvrokonságok ide vagy oda, de tény, hogy vannak azért hasonlóságok is, amiken érdemes elmélázni néha-néha ;)

Hogy én miért kezdtem el koreait tanulni...? Hát japán szakos lévén kellett egy második keleti nyelvet választanom, az ajánlottak: régi japán, kínai vagy koreai... Mivel a modern japánnal se volt minden sima ügy, ráadásul nem láttam értelmét, hogy egy ma már nem használatos nyelvet megtanuljak (nem kutatni akarok elsárgult papírgalacsinokban), így maradt a kínai vagy a koreai... A kínai nekem személy szerint hangzásra se igazán jön be, ráadásul a sok kanji... hát, japánban se egyszerű azt a 2000-et megtanulni, akkor még triplaannyit milyen lehet...!
Koreai szöveget viszont hallottam már párszor és egyszerűen annyira megtetszett és olyan szépen csengett! Az írás pedig nagyon érdekesnek és egyedinek tűnt, aztán ahogy kicsit többet hallottam róla, illetve barátaimtól, akik már akkor koreait tanultak, úgy döntöttem, emellett maradok. És egyáltalán nem bántam meg; nagyon élvezem és tervezem, hogy mind a 6 félévet végigviszem belőle - mármint a nyelvi tanegységeket :D Egyszer szeretnék majd kijutni Koreába is^^ Szóval irtóra beleszerettem, miközben a kezdeti kíváncsiságommal elkezdtem tanulni :D

Névtelen írta...

Thai, vietnámi, kínai: tonális nyelvek, marhára nehezek. A japánban az a pár ezer kanji zavar be. Szerintem a koreai a legkönnyebb délkelet-ázsiai nyelv, de persze ehhez is kell nem kevés elszántság, hisz nem lehet kötni semmihez, egy angol után már könnyebb a spanyol, spanyol után az összes neolatin nyelv... A japán szakosoknak ilyen szempontból jó, tudnak mire alapozni.

A koreai nyelvtanulás oka nálam egyébként egy szívemnek kedves koreai hölgy volt, szerintem ennél jobban semmi nem tudja motiválni az embert:)

namhanman

Bubbles írta...

Engem a StarCraft motivál:$ Mostanság élőben nézek minden közvetítést, holnap is kelek 6kor. Tudni akarom miről beszélnek. Amúgy 24 éves vagyok, nem kisgyerek és mégis... Igazából emiatt már érdekel az egész ország, a kultúrájuk.

Unknown írta...

Kedves történet! Szerintem a leginkább ez világít rá a dolog egyik nyitjára. Vannak emberek, akik mások számára érthetetlen okból (vagy éppenséggel ok nélkül :)) vonzódnak bizonyos dolgokhoz, míg mások egyszerűen odakeveredtek. Igazából erre a kérdésre akkor tudok valódi választ adni, amikor rájövök, én miért vonzódok a keleti kultúrákhoz, és miért szeretnék többek közt arabul is megtanulni! :))

Névtelen írta...

Akkor lehet, hogy a történetem egy újabb okkal gazdagítja a sort.
Valahogy mindig is vonzott a távol-kelet, ezért kezdtem el Taekwon-do-t tanulni.Itt az összes szakkifejezés koreaiul van, így kezdett érdekelni maga a nyelv és a kultúra is. Közben megismerkedtem a taoizmussal és a koreai buddhizmussal is. Elsőként 1994-ben, magántanulóként tanulgattam a nyelvet. 1999-ben már a szegedi egyetemen voltam "áthallgató". Sajnos csak alapszintig jutottam, viszont ez is elég volt ahhoz, hogy amikor szerencsém volt kint lenni(ez évben már harmadszorra) viszonylag jól elboldogultam.
Egyébként szerintem is könnyebben tanulható a koreai, mint bármely indo-európai nyelv a magyarok számára.

K.F.

Névtelen írta...

Csatlakozok, jól írtad le a koreaiak magyartanulásának okait. Az is biztos, hogy sokan szeretnének külföldre jutni, de angollal stb. nagy a konkurencia.
Az utolsó történet nagyon koreai, bármelyik szappanoperában / csöpögős videoklipben is szerepelhet, ahogy a szende koreai kislány ölelgeti a pénztárcájában őrzött ritka pénzt, és a távoli országra gondol.

Én miért tanultam koreaiul? A koreai tanár gyorsabb volt, mint a kínai. Mindegy volt nekem, hogy melyik keleti nyelv, és ő találta meg előbb a jelentkezési lapom. OK, ez nem olyan romantikus :-))

Névtelen írta...

Köszönöm az információkat. Nagyon érdekes volt.
Lehet, hogy ez másodszor fog beérkezni.

Maris írta...

Sziasztok!

Az én sztorim: engem is régen megfogott a KELET, de nem tanulok keleti nyelvet, mert még a némettel (is) küzdök; ezek után nemrég itthon láttam egy filmet kiderült, hogy egy dél-koreai sorozat nagyon megtetszett az egész úgy, ahogy volt és elkezdtem olvasni a neten Dél-Koreáról. Közben rájöttem, hogy ezzel az országgal kapcsolatban hiányosságaim vannak, így még többször kerestem rá és egyszer addig kattintgattam, hogy eljutottam ide, azóta próbálom elolvasni az egész blogot, de még nem sikerült a vizsgáim miatt, de igyekszem, amit eddig olvastam, megnéztem nagyon tetszett. Nagyon örülök, hogy idetaláltam.:)))

Névtelen írta...

Sziasztok! Nagyon jó ez az oldal! Engem nagyon érdekel ázsia,de elgfőképpen korea,és japán! De koreát nagyon szeretem!^^:) ÉS arra lennék kiváncsi,hogy hogy lehet tanulni koreai nyelvet?! mert sehol sem találko ilyet...sajnos:S szeretném segítségeteket kérni:$ remlem nem nagy teher:s:$ Sziasztok^^:)

Manócska írta...

Már ezért a sok hozzászólásért érdemes volt megírni ezt a bejegyzést! Ha valaki koreaiul akar megtanulni, Szegeden, Pécsett, Debrecenben vagy Pesten jó esélyei vannak, hogy talál magyar szakos koreai egyetemistát. Most ugyan szinte mind visszajött (visszajön) nyárra, de szeptembertől újak mennek.
Ha még akkor is erős az elhatározás bennetek, akkor kitalálunk valamit. De van ám itt sok koreai szakos magyar egyetemista. Ők is biztosan tudnak ötleteket, tanácsot adni. Olvasni pl.internetes programokkal is meg lehet tanulni. És fontos kifejezéseket is.
Olyan jó, hogy más is ismeri a diákjaimat! Az meg különösen felvidít, hogy nem mondanak rosszat rólam. :-)
Ugyanezt elmondhatom viszont is. Amikor visszatérnek Koreába, nagyon lelkesen beszélnek a magyarországi tanáraikról. (Épp szerdán és csütörtökön jelentkezett be nálam 1-1 visszatért diák.) Néha kicsit rossz is, hogy nem én érek el ilyen sikereket náluk. De persze heti egy (maximum kettő) órával nem lehet csodákat tenni. :-(
Szeptemberre visszavárok sok-sok diákot, szuper lesz velük tanulni. Jó az, ha túl tudunk jutni az alapokon. :-)

Névtelen írta...

Manócska én is ismerem a diákjaidat:) Ha ez boldogabbá tesz:) Najó egyszer láttam őket. De mindegyiknél jobban olvasok magyarul;)

Manócska írta...

Ez kétségtelen! És a nyelvtan teszteket is sokkal biztosabban oldod meg. És akkor a házi feladatok javításáról még nem is beszéltünk. :-)) De idén cserben hagytál, pedig sok volt belőlük. :-(

Névtelen írta...

Nagyon jó ez az írás, igazán érdekes.
Egy kérdesem viszont van. Azt írtad, hogy néhányan rokon nyelvnek gondolják ezt a két nyelvet. Lehet tudni, hogy mi alapján?

zhaoman írta...

Érdekes bejegyzés! Szerintem a kommentek között említett - szerelem egy adott nyelven beszélő irányába - a legtöbb lehetséges indokot megemlítetted!

Az itteni kommentek hatására írtam egy bejegyzést " Miért tanulsz kínaiul, koreaiul, stb." címmel!

Ha van kedvetek folytatni a beszélgetést:

http://zhaoman.blog.hu/2008/06/27/te_miert_tanulsz_ul

Névtelen írta...

Sziasztok. Elolvastam Manócska blogját, és gondoltam én is hozzáteszem a magam kis történetét arról, hogy miért kezdtem koreaiul tanulni.2005ben határoztam el, hogy harmadik idegen nyelvként koreait fogok tanulni. Akkor már ott figyelt a polcomon a felsőfokú nyelvvizsga németből és angolból. Mindent meggondolva, mindent megfontolva, rendkívül körültekintő módon meghozott döntés volt a koreai. Minden olyan szempontot mérlegre tettem, amit Ti is vizsgáltatok. Kértem és kaptam tankönyveket a koreai Nagykövetségtől, Magyarországon élő koreaiaktól is, és magam is vettem néhányat Osváth tanár úr könyveiből. Autodidakta módon tanulok, de sztem így is szép eredményeket értem-érek el. Tényleg nem könnyű nyelv, de azt kell nézni hogy mihez képest. A kínai eleve nem érdekelt, a vietnámi sem, a thai is sajna tonális nyelv, a japánban beleőrülnék a még az alap 2000 kanji megtanulásába is. A hangul ( valljuk be ) nagymértékben megkönnyíti, sőt , egyáltalán: a megtanulhatóság határvonalán BELÜLRE helyezi a koreai nyelvet ( szemben a kínaival , a japánnal, amik e határvonalon KÍVÜL esnek) . Ráadásul Korea egy olyan ország, amire fel lehet nézni, mert bár őket is sokat bántották a szomszédai, mégsem hagyta magát eltiporni. Hihetetlen vitalitást, élniakarást érzek ebben a népben, pont azokat a tulajdonságokat, amik belőlünk magyarokból hiányoznak. A koreaiak elhatározták, hogy megmutatják a világnak, mire képesek, ÉS MEG IS FOGJÁK MUTATNI. Én töretlenül hiszek ebben a népben, lenyűgöző, hogy mit értek el azóta, hogy 1953-ban kimásztak a romok alól és leporolták a ruhájukat. Szerintem én lelkileg már koreai vagyok. Üdv: Koreanknight / RisingStarOfKorea Emailcímem: alfredo kukac frímél ponthu

Névtelen írta...

Szia! Nekem egy kérdésem lenne! Ha megszeretnék tanulni öneröböl koreaiul akkor azt, hogy tehetem meg? Nem tudsz olyan oldalt vagy embert aki segiteni elsajátitani a nyelvet?
Köszi elöre is: Sisi E-amil cimem gircike@freemail.hu

Névtelen írta...

An Neong :) Jelenleg Ausztráliában élek már vagy 5 hónapja és itt ismerkedtem meg életem első koreai barátaival és egyből beleszerettem a kultúrájukba, így ha pár hét elteltével Magyarországra utazom, szeretném az ott eltöltött néhány hónapot ismét a társaságukban tölteni. Hol tudnék ismerkedni koreaiakkal Budapesten? Lehetőleg olyanokkal akik beszélnek magyarul, mert sajna koreaiul nem tudok (tervbe van véve), az angolom sem egy olyan színtű hogy magasröptű beszélgetéseket tudnék folytatni. Így most keresem a lehetőséget kis hazámban. :)

Manócska írta...

Javaslom, vedd fel a kapcsolatot vele: namhanman (http://namhanman.blog.hu), mert ő mindig naprakész az itteni koreaiakkal kapcsolatban. :-) Nekem vannak itt diákjaim, de sokan éppen most mennek vissza Koreába, néhányan meg csak nyár végén jönnek, szóval nem tudom pontosan, kivel tudsz majd találkozni, ha itt leszel. Ajánlom az Arirang éttermet is, ott biztosan összefuthatsz koreai emberekkel.
Csak két napja érkeztem haza, így most eléggé kevés az infóm ezzel kapcsolatban. Én magam is próbálok bekapcsolódni az itteni történésekbe. :-)

Névtelen írta...

Kicsit sajnálom, hogy csak most fedeztem fel a blogodat, Manócska.
És mivel nem ambícióm a koreai nyelv, viszont nagyon vonz a kultúrájuk és alapvetően Ázsiamán vagyok, nagy-nagy örömmel böngészem a bejegyzéseidet.
Gratulálok és remélem, hamarosan folytatod az írást!

peppermint

Wictory írta...

Szia/Jó napot!

Nem is tudom hol kezdjem el.Én nem vagyok ilyen " jó helyzetben" mint az előttem szólok.:(
Csak egy sima okj-s infon vagyok.De imádom a koreai dolgokat, és nagyon szeretnék megtanulni koreaiul,nagy vágyam hogy esetlegesen kiis juthassam oda.Mégha csak látogatóba is.Olyan kérdésem lenne, hogy esetlegesen , tudnánk –e beszélni e-mailben?Megadnám a címem, ha ideje lenne örülnék ha levelezhetnénk!Nagyon szépen köszönöm előre is!
E-mail: limci88@freemail.hu

Üdv:Wictory

Névtelen írta...

szia, nekem is tetszik a koreai nyelv,az egyetemen volt egy koreai barátom,de ő úgy ahogy tudott magyarul,ezért inkább magyarul beszéltünk.szeretnék neked írni email-ben is,leírnád az email címed,ha nem gond? Móni

Laci5 írta...

Szia, Laci vagyok!Nekem is nagyon megtetszett a koreai nyelv.El is kezdtem tanúlni Osvát Gábor koreai nyelvkönyvéből.Már a 4. fejezeténél tartok.A nyelvtani résszel el-el boldogulok, de a kiejtéssel vannak némi problémáim, nameg a könyvben található feladatok megoldásának a helyességét viszont nem tudom sehol sem visszaellenőrizni, ami baj mert nem tudom hogy jól oldottam e meg vagy sem.Ha tudnál nekem ebben segíteni azt nagyon megköszönném.Megadom a címem és levelezhetnénk ha nem gond.
juhaszl5@freemail.hu

Névtelen írta...

Hello!Nekem is nagyon teccik a koreai nyelv ,csak nem tudom h. hol lehetne tanulni pécsen!!:(

kis-ákos írta...

Röhejes, de én egy-két Mo-n levetített koreai sorozat okán kezdtem el koreaiul tanulni autódidakta módon mivel nincs pénzem tanórákra sajnos :(

Azért Osváth Gábor I. tankönyvét megvettem a II-at majd ha azt tudom biztonságosan. Egy ismerősöm szerint az egy jó alapot ad majd. Csak hát nincs kivel beszélni és billentyűzeten újra megtanulni gépírni valahogy kihagynám :D A hangul betűk máshol vannak mint amúgy lennie lenne a latinnál, azokat megszoktam :)

Terve van véve egy koreai lány :) Ez biztos, nagyon szépek ám :)) Legalábbis a sorozatokban filmekben nagyon gyanítom a való életben is. Mégha nem is annyira direkten mutatós. De itthon csak kínaiak mászkálnak :D Azok se egyedül.

Ami a nyelvet illeti egy kis ideig szünetel de újra előkerül most már. Sok volt hirtelen az információ. :)

Örülnék ha lenne mód koreaiul tanulni egy magamfajta kis pénzű izének. Hivatalosan tehát olyantól aki tud is komolyan. Ugyanis nekem hallanom kell a szavakat hogy ki tudjam mondani.

Van néhány kérdőjel egy-egy hangnál hogy a fenébe ejtik mert hol így hol úgy sosem tudom mikor melyik :D

kis-ákos írta...

ja igen, aki tud segíteni kérem írjon nekem mailt :) nem tudom ide látogatni folyton és lesni ki reagál.

conquistador.andrew@gmail.com

jmlnike írta...

Szia Andrea:)

Ha már így megtaláltalak neten :D:D Kérdezhetnék tőled egy olyat, amire lehet hogy nem tudsz válaszolni, de talán mégis. Lassan fél éve kattantam rá a koreai filmekre, és egyben magára a koreai nyelvre és kultúrára. Szerettem volna, itthon önerőből koreaiul tanulgatni, bár hozzáteszem, olyan rossz a nyelvérzékem, hogy még angolul sem igazán tudok, de talán a fanatizmusom erőt adna:) viszont nem találok sehol koreai-magyar szótárt, sem munkafüzetet, vagy tankönyvet. Mivel te is valahogy megtanultál koreaiul, nincs valami tipped vagy tanácsod? Már tanfolyamon is gondolkodtam, de nagyon drága az én pénztárcámhoz :(:(:( ha netán tudnál ajánlani valamit akkor a jmlnike@citromail.hu-n elérhető vagyok :D:D:D Kamsahamnida :D

jmlnike írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Szia! Köszönöm neked a blogot, pontosan ilyet kerestem :) Én véletlenül bukkantam rá egy koreai sorozatra, először nem is tetszett, mégis minden nap megnéztem és lassan függővé lettem :) Most már a harmadik sorozatot falom, és beleszerettem a kultúrába. A festészetük is nagyon megfogott, szeretném megtanulni a nyelvet is ...

Névtelen írta...

Szia! Köszönöm neked a blogot, pontosan ilyet kerestem :) Én véletlenül bukkantam rá egy koreai sorozatra, először nem is tetszett, mégis minden nap megnéztem és lassan függővé lettem :) Most már a harmadik sorozatot falom, és beleszerettem a kultúrába. A festészetük is nagyon megfogott, szeretném megtanulni a nyelvet is ...

Unknown írta...

Én is szeretnék nagyon koreaiul tanulni szeretem ,elmondhatatlanul imádom a nyelvet a országot a sorozatokat zenéket mindent.Csodálatos nyelvnek tartom ,az irás szerintem egyszerű,de eddig még sajna nem volt lehetőségem tanulni sehol mert nálunk a közelben nincs sajna magam elkeztem tanulgatni addig jutottam hogy eltudom olvasni az irást persze nem mindent meg a sorozat illetve a zenékből megtanultam pár szót kiejezést és megszólítást ,ha megtanulhatnák kóreaiul én lennék a legboldogabb ember a világon :D

Unknown írta...

Nekem is nagyon sokat segitene munkafüzet ,tankönyv szótár a koreai nyelvtanuláshoz esetleg ha tudnál linket vagy valamit
erre a e-mail: alexandra.szarkova@pobox.sk-ra előre is köszönöm !!!! 감사합니다 :)

Névtelen írta...

Annyeonghaseyo...
Az én nevem Gabriella, és szeretnék én is csatlakozni a történetírókhoz. Az egyik barátom azért tanult meg oroszul, mert sok ember nem tanulja meg. Ez a kóreai nyelvvel is megeshet. Vagy én azért szeretnék megtanulni kóreaiul, mert zene a szakom, s már vagy 100 kóreai sorozatot, filmet láttam, s beleszerettem a zenéjükbe. A képzőművészete is elvarázsolt, de a zene...leírhatatlan, hogy milyen érzéseket váltott ki belőlem. Én ezért szeretnék megtanulni kóreaiul. A magyarországi egyetemek azért nem jöhetnek szóba, mert én egy erdélyi középiskolás lány vagyok,s még nem tudok könyveket venni. A segítségeteket kérem, hogy adjatok tippeket, hogy milyen módon tanulhatnék, vagy ha egy magyar szakos kóreai/ kórea szakos magyar diák segítene nekem, akkor nagyon megköszönném. A zene az életem, s szeretnék Kóreába menni, hogy legalább egyszer találkozzak egy zenésszel, vagy ott tovább tanulhassak. Ha tudtok segíteni, akkor kérlek írjatok e-mailt: o.gabyka98@yahoo.com
Gamsahamnida :D

Névtelen írta...

Szia! Az én nevem Dóri! Akkor ahogy itt olvastam a Koreaiok beszélnek angolul :) ez jó hír mert én jelenleg tanulom az angolt, de el kezdem a koreait is. Mivel szeretnék ki költözni. 19 évesen végezem el a szakgimnáziumot ahol jelenleg kereskedelem marketinget tanulok. Nem tudom hogy ott ebből mennyire lehet megélni.. vagy érdemesebb lenne tovább tanulnom egy egyetemen? Bioszt vagy Testnevelést.. esetleg magyar tanár is szívesen lennék, hogy megtaníthassam a gyerekeket magyarul :) Nagyon szeretek énekelni és táncolni és mindkettő jól megy. Szeretném magam ezzel is ki próbálni esetleg színésznek. Nagyon szeretem a Koreaiak sorozatait, zenészeit, mindent. Szeretnék találkozni egy színésszel, zenésszel. És ott megtalálni életem szerelmét. :) Tehát a kérdés. Beszélnek angolul? Érdemes lenne tovább tanulnom vagy a kereskedelem-marketinggel is jól el boldogulnék? A koreai nyelvet sokáig tart megtanulni?

 
Manócska blogja - Design by: Searchopedia convertido para o Blogger por TNB