távol és kelet

2007. október 1.

Ma az egyik diákom egy magyar szöveget fordítgatott az egyik koreai tanár órájára. Szünetben bátortalanul megkérdezte tőlem: "a távol-keletiek, azok mi vagyunk?". Na igen, nem is annyira egyértelmű ez itt, a világ másik végén. Hiszen itt a térképen még Amerika is keletre van...
Mi magyarok pedig határozottan nyugatiak vagyunk. :-)

8 hozzászólás:

teki írta...

En az egyik este lattam, hogy valamelyik eszaki orszagban (Europaban) nekialltak krumplit termeszteni, mert olyan jo ido van manapsag arrafele.

Noh meloban a felmelegedesre terelodott a tema, es meseltem a tortenetet. Aztan elszolta magat a srac akinek meseltem, mert szonta, hogy aha erti, eszakon _lehult_ annyira az idojaras, hogy mostmar tudnak krumplit termeszteni.

Szal ugy nez ki itt az eszak veget er a foldresz vegenel, ami meg azert eleg kozel van az egyenlitohoz :).

Manócska írta...

Hát igen! Azért amit gyerekkorunkban rögzített az agyunk, ahhoz ragaszkodunk. És sokszor csak akkor döbbenünk rá arra, hogy a dolgokat másképp, máshonnan is szemlélhetjük, ha hirtelen egy másik földrészre csöppenünk. Ti pl. hogyan gondoltok most a karácsonyra? Nincs némi törés az agyatokban? Skizofrén állapot? :-)

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon-nagyon tetszik a blogod:)Véletlenül leltem rá Mr. Google segítségével, koreai szótár után kutatva:) Az olvasottak után még jobban megszerettem Koreát:D Annyira izgalmas dolog lehet ott élni és magyart tanítani...! Kérdésem Hozzád:a Hangug Egyetem fogad ösztöndíjasokat M.o.-ról? Vagy egy másik?
NAGYON SOK SIKERT kívánok Neked a továbbiakban is, maradok hűséges olvasód!;)
Üdvözlettel: Zsuzsi

Manócska írta...

Szia! Ha már a koreai szótárt említetted... Az egyetemünk kiadott évekkel ezelőtt egy magyar-koreai középszótárat, ami kapható is itt Koreában. Magyarországon talán nem. Nem tudom pontosan. Olyan 9000 ft körül van, épp ma néztem meg egy ismerősömnek az árát.
A koreai-magyar szótáron pedig épp most dolgoznak a kollégáim.
A Hankuk Egyetem egyelőre nem fogad ösztöndíjasokat, ellenben mi egy ideje küldünk az ELTE-re diákokat. De talán egy év múlva már lesz igazi koreai tanszék az ELTE-n, és akkor jönnek majd a HUFS-ra is diákok. Erről többet sajnos nem tudok, mert én a magyar tanszéken tanítok, ide meg aligha jönnek majd magyarok nyelvet tanulni. :-)
De más egyetemeken van ilyen ösztöndíjas program, úgyhogy keresgess bátran. Azt hallottam, hogy beletelik 2-3 évbe, hogy kijusson az ember, miután elnyerte a pályázatát. De ha szeretnél itt tanulni, érdemes ennyit várni.
Jó blogolvasást! Bár azt nem ígérem, hogy nagyon gyakran írok! :-) Amint látod, eléggé ingadozik a
színvonal és a blogbejegyzések gyakorisága is nagyon változó. De a héten még lesz 1-2 bejegyzés, szerintem.

Névtelen írta...

Koreai-magyar szótár? Ejha! Csak exportálnak pár darabot M.o.-ra is:))
Ó igen, koreai tanszék, már annak is felettébb örülök, hogy minor szak indult:) Azért jobb, mint a program:) (nem mintha tanárképes lenne:() Az talán külön jó, hogy várni kell a kiutazásra - én most kezdtem a nyelvet, addig legalább még jobban bele lehet tanulni:D
Köszönöm szépen a válaszod, szép napot!!:)

Névtelen írta...

Szia! Én yui vagyok! Nagyon szeretnék koreai nyelven tanulni,de nem tudom hogy hogyan lehetne. Itt ahol én lakom nincs olyam tanár aki tudna engem tanítani,még magántanár sem. Ezért szeretném kérni segítséged. Ha van rám egy kis időd,akkor légyszíves próbálj nekem segíteni,nagyon fontoss lenne... remélem tudsz segíteni.=)

Ui.: Én is ki szeretnék jutni Dél-Koreába!!!!!!!!!!

Manócska írta...

Merrefelé laksz? Talán ismerek egy koreait a közelben. :-)

Névtelen írta...

Csodálatos képeid vannak, már szinte mindet végignéztem!

jelenleg itthon önmagamtól tanulok koreait, de mindenképp szeretnék kijutni!:)
egyébként nagyon érdekelnek a dialektusok főképp a jeolledo(remélem jól írtam)!:)

esetleg tudsz olyan embereket ott koreában, akik foglalkoznak "home-stay"-es nyelvtanulással?

üdv: mei

 
Manócska blogja - Design by: Searchopedia convertido para o Blogger por TNB