white day... és a többiek

2009. március 14.

Koreában ma van a White day, erről eszembe jutott, hogy tavaly az egyik diákom előadást tartott a 12 koreai szerelmes ünnepről, ami talán érdekel titeket is. Írok kicsit róluk.
Minden hónap 14-e valamilyen ünnepnek számít.
Nézzük őket:
január 14 - Napló nap, amikor a friss szerelmesek egy új naplóval ajándékozzák meg egymást, ami az új, közös életük kezdetét is jelenti.
február 14 - Valentin nap, amikor a lányok vesznek csokoládét a párjaiknak. A fiúk ekkor csak elfogadják az ajándékot, de nem adnak semmit.
március 14 - Fehér nap, amikor a fiúk ajándékoznak valamit a lányoknak. Persze mondanom sem kell, hogy ez a két utolsó ünnep leginkább a csokoládégyártóknak kedvez. Ők reklámozzák nagyon ezeket a napokat.
április 14 - Fekete nap, ez a kedvencem. Ilyenkor a társra eddig nem találó fiatalok összejönnek, hogy együtt "ünnepeljenek". Pontosabban próbálják viccel elütni azt a tényt, hogy az előző két szerelmes ünnepnapon nem vettek, és nem kaptak ajándékot. Szerintem ebben az ünnepben van a legtöbb fantázia. Egy fekete színű ételt esznek, aminek a neve Jajangmyeon.
Így néz ki:

május 14 - Rózsa nap, gondolom, ezt nem kell nagyon magyaráznom.
június 14 - Csók nap, ez eddig nekem nem nagyon tűnt fel. Nyilvános helyen soha nem láttam még senkit csókolózni. Idén majd jobban figyelek. :-) Akkor még épp itt leszek...
július 14 - Ezüst nap. Gondolom az ékszerészek is szakítani akarnak valamit. :-) Tehát ezen a napon valamilyen ezüst ékszerrel kedveskednek egymásnak a szerelmesek.
augusztus 14 - Zene nap, amikor a párok elmennek egy szórakozóhelyre táncolni.
szeptember 14 - Film nap, hogy a mozik is jól járjanak.
október 14 - Fotó nap. Ez mondjuk szerintem az év összes napján ünnepelhető lehetne. A koreai fiatalok szinte minden nap készítenek magukról képet. :-) Októberben csodaszép az idő, színesek a fák, tehát tényleg ideális az idő a fotózáshoz.
november 14 - Bor nap. Kell valami a bortermelőknek is. És persze az éttermeknek is.
december 14 - Ölelés nap. Nos, erről mindenki elmélkedjék kedve szerint. :-)

Mindenesetre ha egy pár megünnepli mind a 11 ünnepet (természetesen a Fekete napot nem), akkor év végén elmondhatják, hogy tartalmas párkapcsolatban élnek. Hiszen voltak táncolni, gondoskodtak ajándékokról, moziztak, készült róluk közös fénykép, ettek-ittak, miegymás.
Tehát mindenki jól jár...

Még egy apró dolog... ha már a szerelmesekről esett szó. A karikagyűrű megérdemel egy kis bemutatást.
Érdekes, hogy itt, Koreában egy szerelmespár arany karikagyűrűt vásárol magának, ha már 100(!) napja együtt van. Alig 3 hónap tehát elég ehhez a fontos eseményhez. Ez a tett tehát nem jelent olyan komoly elkötelezettséget, mint nálunk, Magyarországon.
Azt mondjuk nem tudom, mi történik a gyűrűkkel, ha mondjuk a 101. napon szakítanak. :-) Lehet, hogy valaki 5-6 gyűrűt is őrizget a fiatalságából???
De a történetnek itt még nincs vége.
Ha eljut egy pár a házasságig, akkor általában drága, vastag karikagyűrűt választ magának, ami egy apró (vagy nem apró) gyémánt kővel van díszítve.
Itt a férfiak gyűrűjébe is tesznek követ, tehát ugyanolyan díszes, mint a női gyűrű. Ez egy magyar férfi számára kicsit visszatetsző lehet, de itt teljesen normális.
És ami a szép az egészben: házasság után a gyűrűt kizárólag csak családi ünnepeken, fontosabb eseményeken viselik. Hétköznapokon egyáltalán nem.
A magyarázatuk erre az, hogy a gyűrű nagyon értékes, ezért féltik.
De én ezt nem veszem be. :-))



13 hozzászólás:

Névtelen írta...

Köszi Manócska.

Ez nagyon érdekes volt!

Manócska írta...

Te miért nem alszol ilyenkor???
Szombat van! :-)

Arvael írta...

Ez tényleg nagyon érdekes volt! A Valentin-napot és a White Day-t ugyanígy ünneplik Japánban egyébként (ha valakit érdekel xD), de ilyen minden hónapra kiterjedő dologról ott még nem hallottam.
Nagyon jó volt olvasgatni^^

És a karikagyűrűhöz való hozzáállásuk is... egyéni xD

Névtelen írta...

"Nyilvános helyen soha nem láttam még senkit csókolózni."

Az az igazság, hogy nem is fogsz, mert ez nem szokás arrafelé. Viszont emlékszem, hogy amikor Szöulban voltam, az egyik diszkóban hétvégén láttam egy smároló párt:)

namhanman

Kwon,Seul-A írta...

Hehehe XD
자장면day!! ez is egy ünnep
másik neve "black day"

Kedves Manócska tanárnőm.
Újra elzártam a blogomat :(
Nem akarom nyitva csinálni :)

Nia írta...

Ha majd időd engedi...
... hm... egy újabb bejegyzésnek én személy szerint nagyon örülnék. :)

Névtelen írta...

Szia!

A koreaiak egy rajongó nemzet? Ha igen, akkor most van kiért, a múlt héten volt műkorcsolya és jégtánc vb és Kim Ju Na lett a nőknél az aranyérmes. Először lett valaki 200 pont feletti eredménnyel aranyérmes, szóval duplán büszkék lehetnek rá.

Maris

Babarum írta...

A rajongó nemzet nem kifejezés, egészen más dimenziók ők a rajongásban! :)

Babarum írta...

dimenzió, k nincs :)

nia írta...

Annyira elsöprő a nemzettudatuk? Vagy csak szeretik a tömegrendezvényeket?

Vera írta...

nem lesz új bejegyzés?:'(

Névtelen írta...

Szia Manócska!
Ha van ismereted irj arról kérlek..milyen a koreai kultura? van e többnejüség és mennyire megbizhatóak a keleti férfiak?
Érintett vagyok e témában Meghivásom van Söulba de félek.
Nagyon kedves a blogod.:)
Üdv:lilla

Manócska írta...

Kedves Lilla! Többnejűség nincs, a keleti férfiak pedig éppen olyanok, mint a nyugatiak. Vannak megbízhatóak, és vannak kevésbé megbízhatóak. Ami miatt inkább aggódni kell, ha itt akarsz élni, egy koreai családban: hogy vajon meg tudod-e szokni az egészen más kultúrát, és meg tud-e a család szokni Téged. Semmiképpen sem házasodnék, mielőtt nem éltem itt pár hónapot. Csak óvatosan! Sok szerencsét! m.

 
Manócska blogja - Design by: Searchopedia convertido para o Blogger por TNB